De vrije loper

Deze website biedt extra's bij de Vrije Loper boeken serie.

De Vrije Loper serie bestaat uit boeken voor de zelfstandige loper. De website bevat antwoorden op veelgestelde vragen, extra informatie bij de oefeningen (waaronder filmpjes) en andere nuttige informatie.

Nieuw boek: Lichtvoetig hardlopen

Je leest veel over barefoot-running en natural-running. Voor de meeste lopers blijft het bij lezen. En dat is niet gek. Jezelf een essentieel andere loopstijl aanmeten doe je niet door een paar andere schoenen aan te trekken of je schoenen helemaal uit te doen. In het nieuwste boek uit de vrije loper serie, wordt uitgelegd hoe je zo veilig mogelijk kunt overgaan op een lichtvoetige stijl met daarbij - maar dat is secundair - ook lichter schoeisel.

ISBN 978 90 6410 585 2

Nu leverbaar.

Tip van de week

In de benen – vaak!

Als echte sporters gaan we vaak voor intensieve of lange trainingen. De trainingsprikkel moet immers groot genoeg zijn om een trainingseffect te bereiken. Na de training ploffen we neer. Rust – zo zegt een klassieke trainingswijsheid – is de kern van de training. Voor de meesten van ons houdt het op bij twee of drie trainingen per week– al was het alleen maar voor het hoognodige herstel.

Met twee of drie trainingen per week kun je heel wat bereiken. Maar is het ook de beste manier om je gezondheid te bevorderen? Lichaamsbeweging helpt in de strijd tegen hart- en vaatziekten. Moet het ook altijd lang of hard zijn? Nieuw Japans onderzoek laat zien dat goed getimede kleine beetjes heel effectief kunnen zijn. Een stukje wandelen na het eten doet wonderen.

De hoeveelheid vetten in je bloed zijn belangrijk bij het ontstaan van hart- en vaatziekten. Hoge concentraties triglyceriden (de belangrijkste vetten uit plantaardig en dierlijk voedsel) zijn riskant. Na een maaltijd stijgt de concentratie triglyceriden in het bloed sterk. Dat is slecht nieuws voor je hart. In het Japanse onderzoek is gekeken wat de invloed van een combinatie van lichte krachtoefeningen (niveau “Nederland in Beweging”) en een stevige wandeling van twee kilometer is. Een half uurtje in de benen na de maaltijd bleek verrassend effectief: de stijging van de hoeveelheid triglyceriden na de maaltijd daalde met 72%.

Veel vet in het bloed is een risicofactor bij het ontstaan van hart- en vaatziekten. Veel zitten is dat ook. Zelfs bij actieve sporters. Wees dus niet tevreden met je twee of drie trainingen per week. Ga na elke maaltijd even de deur uit om je benen te strekken.

Nieuws


2013-02-10

Vier nieuwe videos voor Combilopen hoofdstuk 18. Er volgen meer.


2012-11-02

De derde vernieuwde druk van 'Beginnen met hardlopen' is nu volop verkrijgbaar.


2012-09-26

Binnenkort alweer de derde druk van Beginnen met Hardlopen in de boekhandel. Deze derde druk is opgefrist en in full-colour.


2012-08-06

Het nieuwe boek "Combilopen" is volop verkrijgbaar in boekhandel en webshops.


2012-07-14

Nieuw stukje over blessures bij hiellanding en voorvoetlanding in de WETENSCHAP rubriek.