Veelgestelde vragen - Hardloopschoenen

Hoe lang kan ik met een stel hardloopschoenen doen?

Deze vraag heeft geen simpel antwoord. Je hoort wel getallen tussen de 1000 en 2000 km. Het hangt echter van veel factoren af. Het gewicht van de loper, de soort ondergrond, de loopstijl van de loper en vooral ook van het type schoen. Je hebt schoenen die gemaakt zijn voor veel kilometers afgelegd door zware lopers, maar ook lichte schoentjes die bedoeld zijn voor het lopen van een beperkt aantal wedstrijden.

Je kunt dus geen eenvoudige vuistregel geven voor de levensduur. Je kunt het wel tot op zekere hoogte aan de schoenen zien. Als de zool duidelijk zichtbare slijtage vertoont (vooral als deze niet gelijkmatig is), wordt het tijd om een nieuw paar te overwegen. Wat ook voor komt, is dat je bijna letterlijk naast je schoenen gaat lopen (vooral bij de hiel). Met deze schoenen kun je niet verder. Iets wat moeilijk te zien is - maar wel belangrijk is - is het verlies aan demping dat op den duur optreedt. Als je het niet vertrouwt (bijvoorbeeld omdat je last van je knieŽn krijgt), kun je naar een hardloopwinkel gaan om het te laten controleren.

Het is overigens verstandig om meer dan een paar schoenen te hebben en deze af te wisselen.

Wat is het verschil tussen een wedstrijdschoen en een trainingsschoen?

Een wedstrijdschoen is bedoeld om hard op te lopen. Wedstrijdschoenen zijn zo licht mogelijk en hebben meestal heel weinig schokdemping. Bovendien slijten ze vaak erg snel. Bij sommige lopers gaan wedstrijdschoenen maar een handjevol wedstrijden mee. Trainingsschoenen zijn veel meer op degelijkheid ontworpen.

Wat is een antipronatie-, antisupinatie- of neutrale schoen?

Je voet maakt tijdens het landen een ingewikkelde beweging. Met deze beweging worden schokken opgevangen en de afzet voorbereid. De meeste mensen landen een beetje op de buitenkant van hun voet, waarna de voet naar binnen 'kantelt. Deze kanteling naar binnen heet pronatie. Pronatie is een normaal onderdeel van de beweging van de voet tijdens de landing. Bij sommige mensen gaat de kanteling wat te ver: je spreekt hier van overpronatie. Je kunt je voorstellen dat hierdoor klachten (bij bijvoorbeeld de knieŽn kunnen onstaan). Een geschikte schoen - de antipronatieschoen - kan dit overdreven naar binnen kantelen tegengaan. Behalve direct met de schoen, kan het probleem ook worden opgelost met speciale inlegzooltjes.

Het kan ook voor komen dat iemand nauwelijks een pronatiebeweging maakt. De voet blijft dan gedurende het contact met de grond sterk op de buitenkant van de voet leunen (deftig gezegd blijft de voet in de supinatie stand). Dit komt niet vaak voor. Voor deze zeldzame gevallen bestaan er antisupinatie schoenen.

Een schoen die noch voor overdreven pronatie, noch voor overdreven supinatie probeert te corrigeren, heet een neutrale schoen. Dit is voor de meeste lopers de beste keuze. Je moet zeker weten dat je een correctie nodig hebt, voordat je een corrigerende schoen gaat gebruiken. Ook het regelmatig doen van voetoefeningen zorgt ervoor dat je voet het werk kan doen. Een voet is veel 'slimmer' dan een schoen.

Wat zijn spikes?

Spikes zijn schoenen met 'puntjes' in de zolen. De puntjes - die meestal van staal zijn - dienen ervoor om meer grip op de ondergrond te krijgen. Er zijn spikes voor gebruikt op een atletiekbaan en spikes voor gebruik in bos en veld. De baanspikes zijn meestal erg licht en hebben een dunne zool.

Crossspikes (voor gebruik in bos en veld) hebben meestal lange puntjes om ook in de zachte bosomgeving extra grip te krijgen. Crossspikes zijn meestal degelijker gebouwd dan baanspikes en hebben vaak ook schokdemping in de hiel. Crossspikes kunnen prima gebruikt worden door een recreatieve hardloper die graag snel wil lopen in een cross. Je moet er echter wel aan wennen en je kunt er ook beter niet heel lang op lopen. De ondergrond moet wel helemaal geschikt zijn. Het loopt helemaal niet lekker met spikes op een tegelpad.

De puntjes zijn er in verschillende lengtes. Kort voor op de baan en lang voor in een cross. Je kunt de puntjes zelf vervangen.

Wat zijn 'natural running' schoenen?
Traditionele hardloopschoenen hebben veel schokdemping om de harde klappen van de landing op te vangen. Recent onderzoek lijkt er op te wijzen dat schoenen met minimale of geen demping en andere ondersteuning, tot efficienter lopen en tot minder blessures zouden kunnen leiden. 'Natural running' of 'barefoot' schoenen is de naam die gegeven wordt aan schoenen met minimale demping in ondersteuning. Soms wordt de naam ook gebruikt voor schoenen die proberen een landing op de voorvoet af te dwingen.
Wat zijn 'barefoot running' schoenen?
Traditionele hardloopschoenen hebben veel schokdemping om de harde klappen van de landing op te vangen. Recent onderzoek lijkt er op te wijzen dat schoenen met minimale of geen demping en andere ondersteuning, tot efficienter lopen en tot minder blessures zouden kunnen leiden. 'Natural running' of 'barefoot' schoenen is de naam die gegeven wordt aan schoenen met minimale demping in ondersteuning.

Veelgestelde vragen

Nieuws


2013-02-10

Vier nieuwe videos voor Combilopen hoofdstuk 18. Er volgen meer.


2012-11-02

De derde vernieuwde druk van 'Beginnen met hardlopen' is nu volop verkrijgbaar.


2012-09-26

Binnenkort alweer de derde druk van Beginnen met Hardlopen in de boekhandel. Deze derde druk is opgefrist en in full-colour.


2012-08-06

Het nieuwe boek "Combilopen" is volop verkrijgbaar in boekhandel en webshops.


2012-07-14

Nieuw stukje over blessures bij hiellanding en voorvoetlanding in de WETENSCHAP rubriek.